Hemant bielokvetý

Haemanthus albiflos

Mojej mame sa na parapete v kuchyni objavil divný kvet, ktorý dostala ako maličkú odnož od susedy. Vyzeralo to, akokeby tie listy oblizovali kochlík. No zanedlho sa na tom objavil ešte podivnejší kvet – biela guľa s množstvom žltých tyčiniek. Kvitlo to veľmi dlho a zaujímavo. Mojej mame sa to množilo ako divé, pretože – ako mi neskôr povedala: je to kvetina o ktorú sa vôbec nestará a polieva ju iba málokedy. Často mávala v kvetináči aj 5 či viac veľkých kvetov.

 Zistila som, ako sa ten zázrak volá a jednu odnož som si doniesla domov. Veď kto by doma nechcel mať kvetinu, o ktorú sa netreba starať!

Mám ju asi dva mesiace a už je vidieť, že bude kvitnúť. (Keď zakvitne úplne, doplním fotografie).

hemantDruhy Haemanthus sú cibuľoviny, pochádzajú z Afriky. Upútavajú pozornosť svojím kvetom – na hrubom stvole sa objavuje biely okolík kvetov plný vyčnievajúcich žltých tyčiniek.

Potrebuje slnečné az poloslnečné miesto ( v tieni strácajú svoj robustný vzhľad a nekvitnú).

Rastliny sú citlivé na premokrenie, vždy ich treba nechať preschnúť. Hnojiť iba veľmi málo a občas, presádzať iba zriedka. Hlina sa používa rovnaká, ako pri sukulentoch.

Rozmnožuje sa pomocou vytváraných malých odnoží. Rastlina vyzerá zaujímavo, pokiaľ sa nechá pár odnoží u materskej rastliny a tieto potom spolu zakvitnú. Kvitne prevažne na konci leta.

(Keď som svoj Hemant presádzala, prekvapilo ma, že takmer nemá žiadne korene. Vyzerá iba ako olúpaná cibuľa, z ktorej vyrastajú tuhé kožovité zelené listy.)

  hemant hemantHemant kvetHemantHemant bielokvety kvitnuci

Podeľte sa o svoje myšlienky