Dipladénia

Mojím tohtoročným potešením je Dipladénia Sundaville Red. Píšu o nej ako o hite tohto leta a môže nahradiť klasické muškáty. Ona totiž dokáže v čase sucha minimalizovať spotrebu vody a tak keď ju zabudnem poliať, nič sa nestane. Známa je aj pod menom Mandevilla.

Je to ovíjajúci sa vždyzelený ker pochádzajúci z Južnej Ameriky. Neúnavne kvitne atraktívnymi lievikovitými kvetmi (výrazne červenej, ružovej alebo bielej farby) od jari až do jesene. Pri poranení výhonkov z nej vyteká mliečna latexová tekutina.

dipladenia

Cez leto sa pestuje vonku, má rada slnečné stanovisko, nevadí jej priame poludňajšie slnko. V zime by neprezimovala, treba ju dať dovnútra. Teplotné minimum, ktoré dokáže prežiť je minimálne 5 st.C. Má rada rovnomernú vlhkosť pôdy, v zime polievať menej, nepremokrovať. Zalieva sa dažďovou vodou ( ja ju občas za suchých dní polejem aj vodou z vodovodu). Treba ju občas prihnojovať, presádzať iba na jar do klasického substrátu pre balkónové rastliny s vyšším obsahom humusu (cca pH 5).

Pri nedostatočnej vzdušnej vlhkosti sa skrúcajú listy a zasychajú nové výhonky. Je to odolná rastlinka, nie je citlivá na hubové ochorenia a škodcovia ju napádajú iba málokedy.

 Rozmnožuje sa vrcholovými odrezkami vo vlhkom substráte.

 

Ja ju pestujem ako popínavku – treba jej dať oporu, po ktorej sa bude ťahať. Môže sa pestovať bez opory ako previsnutá rastlina a vtedy vie nahradiť spomínané muškáty. Rastlinku nerežeme ani nezastrihujeme – môžeme odtrhnúť odkvitnuté kvety (oni aj tak opadajú). Občas jej pomôžem s navíjaním sa na oporu. Doma pestujem dve: jednu jasne červenú formu a druhú tmavo ružovú. Červená je dosť divoká, stále má nové kvety. Ružová je ešte mladý kus, rastie pomalšie.

dipladeniadipladeniadipladeniadipladenia

 

Podeľte sa o svoje myšlienky