Ako sa starať o druhy miltonia a oncidium?

• xristie9
  • Autor témy
  • okoloidúci
  • okoloidúci
03.12.2008 22:10 #635 od xristie9
Tému Ako sa starať o druhy miltonia a oncidium? vytvoril(a) xristie9
Zdravícko,

hladám odbornu pomoc... za kazdu radu budem vdacná!!!

miltonia vobec nerastiea ked sa uz aj objavy najaky výhonok tak casom vyschne...

su na listoch take bodky akokeby niekto do nej spendlikom bodal ale skodce to niesu... uz takto stagnuje vyse roka... nekvitne...

presadila som ju pred polrokom a mozno je chyba v substrate - pouzila som hrubu bukovu koru (na obole bolo pre ocrchidee)

Nieco podobne je s orchidkou oncidium, odkvitla hluza sa zosuverila a pomaly upada, nova nerastie... jedna oncidium mi uz takto raz zomrela...

este mam treti druh ktoremu sa u mne nedari ale neviem teraz nazov niesom doma... podoba sa na cambriu ale nieje to ona...

zvysnym druhom sa u mne dari velmi dobre, phalaenopsis, cambria, octopusi aj papuckovým orchideám...

ale tie tri hynu, rada by som aby ste mi poradili ako ich zachrániť vopred dakujem...

xristie zo Svitu

Prosím prihláste sa (Prihlásiť) alebo zaregistrujte, ak sa chcete zapojiť do diskusie

• Maja
  • Autor témy
  • okoloidúci
  • okoloidúci
04.12.2008 09:53 #637 od Maja
Ahoj,

skontrolovala si korene? Aj tam môže byť problém. Ako popisuješ to Oncídium, tak to vyzerá, že tam je pes zakopaný, pahľuza nedostáva vlahu.

Presádzala si len tú Miltoniu alebo aj iné?
(Má vraj rada kôru zmiešanú s rašelinou, to neviem potvrdiť, lebo ja ju mám presadenú v kupovanom substráte)

Tieto orchidky majú prakticky rovnaké požiadavky ako tvoje ostatné, takže v prostredí asi nebude problém.

Prosím prihláste sa (Prihlásiť) alebo zaregistrujte, ak sa chcete zapojiť do diskusie

• Jamik
  • Autor témy
  • okoloidúci
  • okoloidúci
22.12.2008 00:41 #638 od Jamik
Ja by som len upresnila pár maličkostí.Cambria je obchodný názov pre všetky krížence,oncídkovité,miltonkovité a je ich strašne moc,preto ten názov.Väčšinou sa jedná o kríženie najmenej troch odlišných rodičov.A viem,že je to dosť zavádzajúce,pretože ak nevieme,ktorý rodič je dominantný,starostlivosť je ťažká.Iné svetelné a tepelné podmienky,iná zálievka..toho je moc.Takže len tak všeobecne Miltoniopsis,je háklivý na nepravidelnú zálievku a tvrdá voda ho za chvíľku odrovná.Musí sa polievať častejšie ako phaly papuče a ostatné orchi.Má jemné korene a dosť pomaly rastú,takže to chce zalievať a ustrážiť substrát primerane vlhký.Znesie nižšie teploty ako phal,ale zas na druhej strae chce viac svetla.Oncídka sú zas naopak radšej suchšie ako premokrené,tam stačí každá druhá zálievka oproti phalom.Presádzanie je kapitola sama o sebe.Väčšinou nejde ani tak o hrúbku substrátu ako o zasolenie.Každý substrát by sa mal preprať v dažďovej vode,myslím tým kôrový,kokosový.Iste nebudeme prepierať rašelinu...A ešte jedna vec ak kupujete substrát,treba si pozrieť,pre aké orchi je.U nás je dostupný väčšinou substrát pre terestri,čož nie je vhodné pre epifity.A do terestri môžme zaradiť len málo orchi,tak cymbá,ludisie a tak,tak papuče,ale tam treba pridať šutríky vápnika.
Držím palečky k ďalšiemu pestovaniu.;)

• xristie9
  • Autor témy
  • okoloidúci
  • okoloidúci
25.12.2008 20:06 #639 od xristie9
Odpoveď od xristie9 na tému RE: Ako sa starať o druhy miltonia a oncidium?
no... kupila som si dve knihy a uz som sa trosku vysomarila...

ta miltonia... mas pravdu tam ta voda... som to robila nestastne nejako naopak...oncidium bolo premokrene a miltonia sucha...a aj s tou vodou mas pravdu... mame viac ako dost tvrdu vodu... myslis ze bude stacit ked vodu necham par dni odstat alebo ju budem musiet prevarat???

este chvilu pockam a na jar mozno presadim...ak sa veci nezacnu hybat... mozno aj ten substrat je uz zaneseny...

no na substráte je napisane pre orchidee... takze asik tak...ale kupila som dva druhy a jeden bol uplne sypky tak ten som ani nepouzila...

mozes este napisat nieco k tym cymbidám prosim??? mne sa akosi pritrafilo ze som pod stromcek dostala tri... problem je v tom, ze nemju radi teplo

PS: uz som sa docitala aj o tych nazvoch...:)

myslite ze by im vadila denna teplota okolo 21stupnou celzia? v noci 18 a menej...

mala som pre ne pripravenu miestnost kde sa nekuri ale najblizsi mesiac tam este nebudu moct byt :(

• Alena
  • Autor témy
  • okoloidúci
  • okoloidúci
26.12.2008 19:21 #641 od Alena
S tou tvrdou vodou je to naozaj veľký problém a hlavne pre tých, čo bývajú v činžiakoch, ja k nim patrím. Dažďovú vodu nemám ako nazbierať. Niektorí orchidkári vravia, že prevárať vodu vraj nepomôže, tak neviem.
Niekde som vyčítala, že do 6-8 litrov vody treba dať cez noc vylúhovať 100g rašeliny a potom s tým polievať. Ja to tak teda robím, sem-tam pridám hnojivo. Jedna dávka rašeliny sa môže použiť až 4x. Ušila som si látkové vrecko a do toho rašelinu nasypem a tak namočím do vedra.

• Jamik
  • Autor témy
  • okoloidúci
  • okoloidúci
09.01.2009 21:50 #654 od Jamik
Ak nemáte možnosť dažďovej vody,je lepšia demi voda alebo destilka.Rašelina je dosť kyslá,to by chcelo zmerať výsledný produkt.Ono ide hlavne o to,že v naších vodách je priveľa minerálov,čož zasolí korene a vytvorí na nich akoby škruinu a orchidka potrebuje dýchať aj koreňmi a keď jej v tom zábránime tak ende a navyše je náchalná na choroby.A teraz v zime sa dá aj sneh nazbierať a v lete do prírody s bandaskou a nabrať z potoka.;)Ja bývam v dome,ale keby ste videli tie manévre pri zbieraní vody...:pAj včera som mala kvetináč pod odkvapom a každých 20 min som chodila prelievať.
Cymbidká,vydržia všade,je len otázka dokedy.Ono ide vlastne o to,že by mali byť určitú dobu v chlade,aby začali kvitnúť a následne,aby rýchlo neodkvitli.Inak rastlina vydrží.Napr.V teple bude kvitnúť 3 týždne,pri chladnom odchove,mala by mať tak 6-11°C bude kvitnúť skoro tri mesiace.Mne teraz odkvitajú tie septembrové,čo som dala do súťaže tu na kvetinkách a jedno ma prekvapilo a bude kvitnúť,ale to tak za 20 dní najskôr.

Odkazovač

Rasto

Prosim o radu..ibisteky dovezene z grecka su posiate pucikmi, ktore sa krasne zvacsuju, ale tesne pred rozkvitnutim zozltne stonka kvietku aj kalich a nakoniec kvet odpadne

09/08/2022 - 09:50
Monik

Zdravím. Na listoch mojej orchidejky mám také biele bodky. Pripomínajú skôr vyrážky, keď ich skúšam odškriabnúť tak v nich je nejaka tekutina. Je to škodca alebo choroba?

02/06/2022 - 19:14
Jolka

Prírodný postrek proti voskam

24/05/2022 - 17:23
Miroslava

Prosím vás ako zakorenit Encián stromček?Stačí do vody?

14/04/2021 - 11:10
Maja

Dipladenii slnko nevadí, môže byť aj na poludňajšom slnku.

21/05/2020 - 20:10
Lili

Kupila som dnes Diplanediu chcem iba vedieť ci vydrží na priamom slnku? Máme totiz balkon smerovaní tak, ze celý deň nám páli slnko. Mam strach ci mi nespali listy.

21/05/2020 - 19:46
Maja

Skúste skontrolovať korene, či nie sú napadnuté... Na otázky je vhodnejšie fórum

15/05/2020 - 16:03 1
danka

prosím ,prečo my vyschli šípové ruže a žijúce živoria ,majú drobné pokrú

15/05/2020 - 15:45
Jana

Moja vysla za mesiac je to kradna rastlinka[img=][/img]

17/04/2020 - 09:27
silbod

Alenka, nuž mne zatiaľ nič nevybieha na cesnaku, len žltnú listy.

07/06/2019 - 06:22 1
Alena

Teraz v tomto období začína vyhánať takú zatočenú byľ na konci so semiačkami.Treba olámať, aby boli strúčky väčšie. Necháme si na troch a keď sa byľ vystrie zbierame.

05/06/2019 - 09:06
marika

cesnak je zrelý,keď mu začne usychať vňať, t.j.asi začiatkom júla.potom ho treba vybrať, rozložiť a nechať usušiť na slnečnom mieste

26/05/2019 - 20:45
silbod

Ďakujem. Niektoré listy už žltnú. Ešte radšej počkám.

18/04/2019 - 06:51 1
Maja

Ozimný cesnak sa zberá na prelome júna/júla, keď mu listy uschýňajú. Dá sa zberať aj začiatkom júna, zelený. Ten však nie je určený na skladovanie.

17/04/2019 - 21:41 1
silbod

Prosím, posadila som v novembri cesnak. Už má vňať vysokú asi 25 cm. Vyzerá živá a krásne zelená. Kedy asi bude tento cesnak vhodný na vytrhnutie a konzumáciu?

06/04/2019 - 16:52
Maja

Skúste začať s touto knižkou https://www.rinok.sk/Minimum-prace-Maximum-urody-d145.htm

11/02/2019 - 13:56
Laco

Dobry den. Chcel by som poradit, co so zahradou, ktora nebola na jesen poorana ani pohnojeba a chcem tento rok na nej pestovat. Ako mam postupovat?

09/02/2019 - 15:39
Maja

Asi áno, keď išlo prihlásiť ;)

14/01/2019 - 18:55
knotova

Doufám že jsem to vyplnila dobře.Jsem začátečník.

14/01/2019 - 18:09 1
Maja

INFO: Fórum zo starej stránky je konečne preklopené...

15/06/2018 - 18:57

Zrušiť

Partneri