Bugénvilea holá

Bougainvilea glabra

Objednala som si ju zo zásielkového obchodu a prišlo mi niečo malé a nevýrazné, čo sa mi vôbec nepáčilo. Ale časom z nej narástla kráska, na ktorú som veľmi pyšná. Je to balkónová liana – môže sa pestovať s oporou, alebo bez.

Pochádza z Brazílie a je to niekoľkometrový popínavý ker. Aj keď jej s tou popínavosťou musím pomáhať. Listene môžu byť červenofialové, oranžové alebo biele. Odrody s červenofialovými listeňmi sú menej náročné. U nás sa v obchodoch predávajú aj špeciálne malé krovité formy.

Má rada svetlé a teplé vonkajšie stanovisko. Dobre znáša aj poludňajšie silné slnko. Pred príchodom prvých mrazov ju treba premiestniť do bytu – na vzdušné a teplé stanovisko s teplotou nad 10 st. C. Ošetrovať klasicky: cez leto výdatne zavlažovať a primerane hnojiť, cez zimu podstatne menej. Na jar presadiť do väčšieho kochlíka. bugenvileaMá rada priepustnú zeminu s vysokým obsahom humusu  (pH asi 6). Pred obdobím vegetačného pokoja sa môže zrezať, prípadne sa môže skrátiť až na jar. Rastlina je citlivá na zmenu stanoviska – prejavuje sa to opadávaním listov a kvetov.

Rozmnožuje sa síce odrezkami, ale v našich podmienkach dosť obtiažne.

Pri dostatku svetla kvitne od jari do jesene (fialová, oranžová, ružová, biela). Farebné nie sú kvety, ale koncové listene. Kvety má nenápadné a malé biele. Ja som si síce objednala červenú…ale „zakvitla“ mi na bielo. Mám aj druhú, ale tá sa iba ťahá do výšin a zatiaľ vôbec nekvitla. Tá by mala byť červenofialová – ale ja si už vôbec nie som istá. Uvidím!

Podeľte sa o svoje myšlienky