Ligurček lekársky

Levisticum officinale

Ligurček je mohutná trvácna rastlina z čeľade zelerovité. Tiež jej hovoríme praktická rastlina. Využívame ju hlavne v gastronómii. Listy a stonky sú vhodné ako korenie do polievok a šalátov. Plody môžeme použiť do nakladanej zeleniny. Pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach.

Pôsobí močopudne, preto je súčasťou čajových zmesí vhodných pri zápaloch močových ciest.

Ligurček pochádza zé Stredomoria. U nás sa pestuje už niekoľko desaťročí. Darí sa mu dobre aj v záhradke aj na balkóne. Nepotrebuje zvláštnu pôdu. Nepotrebuje ani špeciálnu starostlivosť. Má rád slnečné miesta. Znesie aj polotieň. Môže vyrásť aj do výšky dva metre. Je vhodné ho častejšie zostrihávať. Vyžaduje si pravidelnú zálievku. Má rád, keď listy jemne osprchujeme.
Nemali by sme ho pestovať blízko mrkvy, petržllénu ani paštrnáku či zeleru.

Lístočky odstrihávame asi od mája do septembra. Mladé lístočky môžeme na vzdušnom tmavšom mieste voľne položené vysušiť. Sušené lístky majú ešte výraznejšie účinky. Lístočky potom môžeme použiť ako korenie do polievok alebo omáčok. Pridá jedlu výrazne aromatickú vôňu aj chuť. Preto ho ľudovo nazývajú maggi.
Koreň môžeme tiež poumývať a vysušiť. Namletý je tiež vhodný ako korenina.

Z lístočkov i koreňa vieme pripraviť aj vynikajúci čaj. Je vhodný pri prechladnutí a bolestiach hrdla. Uvoľňuje hlieny. Neodporúča sa však používať u detí do 15 rokov. Je aj silným afrodiziakom.

Kúpeľ urobený z lístkov ligurčeka je vhodný pre ľudí, čo sa veľmi potia, či pre ľudí s citlivou pokožkou. Pomleté lístky premiešané s exktrapanenským olivovým olejom sa využívajú aj pri problémoch kože.

Podeľte sa o svoje myšlienky